« SI PARTE DA FIRENZE … START IN FLORENCE…»

Gepubliceerd op 01-07-2024

SI PARTE DA FIRENZE …

START IN FLORENCE…


Het zal bijna niemand ontgaan zijn, de start van de Tour de France, ‘le Grand Départ’!

Voor de eerste keer vond dit jaar de start in Italië plaats, en wel in Florence. Afgelopen zaterdag was het zover. Alsof deze door toeristen overspoelde stad nog extra aandacht nodig heeft…

In ieder geval was de vorige week gekozen eerste vrouwelijke burgemeester van de stad, Sara Funaro, samen met haar voorganger Nardella én de gouverneur van Toscane, Gianni, prominent aanwezig op het schitterende Piazza Signorile en zongen zij uit volle borst het Italiaanse volkslied! Het was bovendien een feest om in vogelvlucht de stad aan de hand van door drones gemaakte beelden aan je voorbij te zien trekken! De prachtige daken van alle palazzi en chiese schitterden je tegemoet. Om ook de renners zelfs de Ponte Vecchio over te zien rijden was een beeld dat niet snel herhaald zal worden!

Wellicht dus weer de nodige inspiratie opgedaan om deze prachtige stad (weer) zelf te komen bezoeken!? Wellicht als onderdeel van een eigen ‘Grand Tour’?

Reisgidsen en apps inmiddels te over om je door vele mooie Italiaanse regio’s en steden te loodsen. Specialitalia maakt nog steeds programma’s op maat voor (kleine) groepen. Onlangs nog waren we in Florence met een groep van negen personen met wie we oa Villa la Pietra te Fiesole en de Amerikaanse Erebegraafplaats in Impruneta bezochten.

En bestaat het toeval?! Afgelopen weekend waren we in Torino en Pinerolo, beide steden die vandaag door de Tour de France werden aangedaan!

Torino is mede door de opbouw van het moderne stratenplan naar Frans voorbeeld (Haussmann) zeer overzichtelijk en maakt dat het een heerlijke stad is om te voet te verkennen! De vele arcades geven je in alle jaargetijden bescherming tegen zowel regen als een overmaat aan zon! Musea en bezienswaardigheden te over!
Alle stijlen van architectuur zijn aanwezig, met veel aandacht ook voor ‘restauratie’ van oude fabrieksgebouwen zoals bv de OGR (Officine Grandi Riparazioni), een nieuw platform voor cultuur, ontspanning en Hightech. In een van de gebouwen zijn diverse Hightechbedrijven ondergebracht.
Naast de OGR is recent de wolkenkrabber van Renzo Piano verrezen, een prachtig gebouw, ecologisch ontworpen: de Grattacielo di Torino.  
Ergens rustig een boek lezen? Il circolo dei lettori is er voor gemaakt! Je luncht er ook heerlijk!

We hebben ook weer een aantal culturele (muziek)festivals op een rijtje gezet voor wie deze zomer in Toscana verblijft.

Heel bijzonder is wederom het Asciano Suono Festival  dat op 2 juli begint. Op 26 juli is Alessandro Baricco te gast met het programma ‘Abel Concerto’. Een unieke gelegenheid om deze fantastische schrijver te ontmoeten.

Niet meer weg te denken is het Festival Collegium Vocale Crete Senesi met zoals altijd een mooi en gevarieerd programma.

Daarnaast kun je in de Val d’ Orcia dit jaar voor de 36e keer het festival Incontri in Terra di Siena bezoeken.

In Siena vindt dit jaar voor de 10e keer het Internationale Muziekfestival en de Summer Academy plaats van de Academia Chigiana.
Zij organiseren mede het ‘Concerto per l’ Italia’ op 19 juli op het Piazza del Campo.
Het programma biedt tevens de gelegenheid om mooie plekken in de stad of daarbuiten te ontdekken.

In de Certosa di Pontignano, in de naaste omgeving van Siena, worden diverse Concerti Jazz gegeven.

Voor de liefhebbers van Andrea Bocelli, in de maand juli vinden in Lajatico, in zijn eigen Teatro del Silenzio drie concerten plaats ter gelegenheid  van het feit dat Bocelli dertig jaar op de planken staat!

Uiteraard mag het programma van het Puccini Festival in Torre del Lago niet ontbreken!

Zijn er nog bluesliefhebbers? Dan op naar Pistoia in juli!

Bovenstaande programma’s zijn slechts een greep uit een enorm aanbod! De zomer in Toscana is zeer aantrekkelijk voor vele musici uit de hele wereld die hier graag verblijven en concerteren.

Waren bijna vergeten dat morgen ook weer de eerste Palio  gereden wordt! 
De stad zindert momenteel niet alleen van de warmte maar ook van de oplopende spanning!

Terug naar het fietsen!

Het lijkt nog heel ver weg, maar de Eroica in Gaiole in Chianti, waar het allemaal begonnen is, staat al weer voor de deur.
Op 5 en 6 oktober staat niet alleen de gemeente Gaiole, maar de hele Chianti in het teken van dit fietsevenement! Het fietsen zit de Chiantigiani in het bloed!
Van 18-20 oktober staat de Chianti ook weer in het teken van de Ecomaratona del Chianti Classico, diverse parcours door bossen, velden en wijngaarden.

Al ingeschreven, maar nog geen passend onderkomen voor die dagen? Vlak onder Il Castello di Brolio is een tiny house voor 2 personen te huur, voorzien van alle comfort. 

Voor nadere info: info@specialitalia.nl


Vi auguriamo una buona estate!

cfccca6b-304d-5c41-6785-827f96393a28-1720538531.jpeg