« LE LUCI (NATALIZIE) BRILLANO PER NOI!»

Gepubliceerd op 05-01-2024

LE LUCI (NATALIZIE) BRILLANO PER NOI!

Net zoals de zon in de zomer stralen in december en januari de (kerst)lichtjes! 
Nog even, op z’n minst tot en met 6 januari, het feest van Driekoningen of La Befana, verlichten zij menige stad in La Bella en elders in de wereld.

Twee steden willen wij er nu uitlichten omdat de uitbundigheid dan wel de soberheid van de kerstverlichting wellicht symbool zijn van het ‘karakter’ van deze steden, te weten Milaan en Siena.

De dynamiek van Milaan is terug te vinden in de meer dan feestelijke verlichting van de hele stad en wordt bijvoorbeeld ook aangegrepen om al volop de aandacht te vestigen op de aanstaande Olympische Winterspelen die in 2026 door Milaan en Cortina d’Ampezzo georganiseerd worden. De 35 meter hoge Nordmann is naast de rode en zilveren kerstversieringen opgetuigd met bronzen, zilveren en gouden medailles als eerbetoon aan alle Italiaanse kampioenen van de Olympische en Paralympische Spelen. Onderaan de boom een zgn hall of Fame, waar in vogelvlucht de 221 Italiaanse kampioenen van alle Winterspelen voorbij komen.
De onovertroffen verlichting van de koepel van de Galleria Vittorio Emanuele straalt diezelfde kracht uit maar dat is dan ook niet verwonderlijk gelet op het brein achter de verlichting, de firma Fontana Arte (Highline Galleria). Over de dit jaar door Gucci verlichte (gesponsorde) boom zijn de meningen verdeeld…klimaatactivisten bekladden 29 december nog de boom! 

Piazza Cardusio, van oudsher de plek waar vooral banken en verzekeringsmaatschappijen gevestigd waren in giga palazzi, zwemt in een zee van licht! Bijzonder indrukwekkend de verlichting van het Palazzo Cardusio Gran Meliá, een nieuw Vijfsterrenhotel!
Een ideetje misschien om daar een kamer te boeken😉 tijdens de Salone del Mobile. Breng dan vooral ook een bezoek aan de Fuorisalone en meer in het bijzonder aan het om de hoek van het Palazzo Cardusio gelegen Palazzo Giureconsulti waar de 8e editie van Masterly-the Dutch in Milaan ook dit jaar zal plaatsvinden.

Kortom, ‘a Milano non manca l’energia’!

Hoe anders is dit in Siena. De soberheid van de kerstverlichting dit jaar onderstreept wellicht enige ‘mancanza di energia’ en dan met name op economisch gebied!
Siena is een juweel van een stad, van oudsher ietwat excentrisch gelegen en in een eeuwige strijd verwikkeld met Firenze.
De afnemende rol van de oudste bank van Italië, de Monte dei Paschi di Siena (MPS) die lang vadertje ‘staat’ kon spelen, is duidelijk voelbaar. 
Neemt echter niet weg dat, zeker als je een beetje de tijd kunt en wilt nemen, de importantie van niet alleen de stad maar ook van de provincia Siena, een grote indruk achterlaat en je steeds beter begrijpt wat Toscane door de (kunst-) geschiedenis heen zo bijzonder maakt..
De lijst is eindeloos en in iedere goede reisgids te vinden. Een bijzondere plek willen we echter niet onvermeld laten, namelijk il Complesso Museale Santa Maria della Scala.
Om de gelaagdheid van de stad (in al zijn vormen) te begrijpen raden we iedereen aan om ook daar de tijd voor te nemen…
Over dynamiek gesproken …!

Moraal van het verhaal, het is dus maar wat je onder energie verstaat. 
 
Wij wensen iedereen voor 2024 heel veel ‘luce e energia’ toe!
Specialitalia staat in ieder geval ook dit jaar weer met volle energie klaar om u te helpen bij het samenstellen van een mooi programma voor een groepsreis, het organiseren van een event of huwelijk en, indien in Toscane, bij het zoeken naar een mooi huis...

Geniet van het komend weekend!

BUON ANNO e UN CARO SALUTO
 

7dbfad9b-4235-4eff-5e4a-00dbddf7e754-1720538419.jpeg