« E VIVA GIGI! AUGURONI VOOR COUPERUS...»

Gepubliceerd op 10-06-2023

E VIVA GIGI! AUGURONI PER COUPERUS…

10 juni, inmiddels niet meer weg te denken uit onze agenda, de verjaardag van Couperus! Dit jaar zou hij 160 jaar zijn geworden.

Wij vertoeven momenteel in de omgeving van Viareggio, Camaiore, Bagni di Lucca, eindelijk met de voor juni zo aangename temperaturen, zonder alle regen van dit voorjaar en kunnen niet anders dan aan de woorden denken zoals Couperus die in 1908 in het Frans formuleerde.
In dat jaar verbleef het echtpaar Couperus in juni in Viareggio en voelden zij zich “très contents”. Dit geldt ook voor ons, althans wat het vakantiegevoel aangaat!
Natuurlijk is Viareggio al lang niet meer het Viareggio uit het begin van de vorige eeuw, maar een zweempje van de grandeur uit die tijd vind je terug in de overgebleven Liberty-gebouwen. We kunnen ons goed voorstellen dat zij het hier naar hun zin hadden… Het Hotel (Plaza e) de Russie was een heerlijke plek  om te verblijven. Helaas is dit hotel van binnen volledig gemoderniseerd.

Ons gemoed is, ondanks het vakantiegevoel, toch ietwat zwaar, immers, een aantal weken geleden hebben wij moeten besluiten om de voor volgende week geplande reis in de voetsporen van Couperus (en Artusi) geen doorgang te laten vinden!
Zou het toeval zijn dat beide ‘hoofdpersonen’ van onze reis alletwee aan een Piazza D’Azeglio hebben vertoefd? Artusi in Firenze en Couperus in Viareggio.

Het is jammer dat uitgerekend dit jaar, het jaar dat we herdenken dat Couperus 100 jaar geleden gestorven is, onze reis geen doorgang kan vinden! 
Laat onverlet dat we in la Bella vele sporen blijven volgen uit het leven van Couperus en ook zeker dat van Artusi.
De nazaten van Artusi, Luciano en Ricciardo, hopen met ons op een ‘herkansing’! We maakten, samen met hen, een mooie filmopname.

Vorige week waren we wel op pad met een groepje Nederlandse architecten met wie we vele bijzondere plekken bezochten. 
Architectuur van Massimo Carmassi in Pisa en de Sacro Cuore van Bartoli en Nervi in Florence, waar we ook de prachtige Villa La Pietra bezochten met o.a. een indrukwekkende collectie Madonna's. De tuin is een lust voor het oog!
De kunst in de natuur van de Fattoria di Celle, de Collezione Gori, is een omweg meer dan waard.
Ook wijn en architectuur lieten zich goed combineren bij Antinori in Bargino. 
In Siena, de stad van de Palio, werden we door de Senese architect Andrea Milani rondgeleid door zijn Contrada della Tartuca, terwijl de gelaagdheid van Siena intens ervaren werd in het museale complex van de Santa Maria della Scala.
Al met al een zeer gevarieerde reis in goed gezelschap!

Tevens ontdekten we in de Versilia, nav een bezoek aan il Palazzo Mediceo di Seravezza, het werk van de beeldhouwer Gigi Guadagnucci en bezochten we zijn prachtige museum in Massa, de Villa Rinchiostra, een trouvaille! Mocht u de deuren van dit museum gesloten vinden, aarzel niet de gemeente te bellen. Wij kregen uiteindelijk een privé-rondleiding!

Kortom, la Bella blijft ons verrassen, heerlijk!
Nieuwsgierig wat Specialitalia wellicht ook voor uw gezelschap kan betekenen?
Basta contattarci, oftewel, bel of schrijf ons! We denken graag met u mee!

En, vanavond een bel brindisi per Gigi 🍾🥂!
 

87492303-f50a-2e6e-60be-16edc10473c2-1720537092.jpeg