« ZOMAAR EEN ZONNIGE ZONDAG...»

Gepubliceerd op 31-01-2023

ZOMAAR EEN ZONNIGE ZONDAG…


Eind januari, een zonnige zondag in Toscana, het landschap verstild en groener dan normaliter in deze tijd van het jaar.
We besluiten tot een wandeling en gaan daarvoor naar de omgeving van Castellina in Chianti, naar de Borgo di Fonterutoli, sinds 1435 in bezit van de familie Mazzei die zich sinds die tijd ook al bezighoudt met ‘wijnbouw’.
Onze wandeling voert naar de Cantina del Castello di Fonterutoli, een in de heuvels gebouwde, ondergrondse kelder. Ondanks het feit dat in deze periode van het jaar veel restaurants, hotels èn cantine gesloten zijn, was de Cantina van dit wijnhuis wel open. We hadden het geluk de enige gasten te zijn en werden onthaald op een zeer interessante rondleiding en wijnproeverij door een zeer bevlogen en gepassioneerde gids. De moderne architectuur van dit gebouw is een ontwerp van een van de leden van de Mazzei-familie, Agnese Mazzei. Deze Cantinamaakt ook onderdeel uit van het project ‘Toscana Wine Architecture’ , waartoe een veertiental wijnhuizen behoren.
Specialitalia organiseerde reeds diverse bezoeken aan verschillende van deze huizen.
Wij maken graag een (wijn-architectuur) reis op maat voor uw gezelschap.
Een van eerste reizen die wij van 19-26 juni organiseren is, na een gedwongen pauze van bijna 4 jaar(!), onze Couperusreis. We zijn heel blij in dit jubileumjaar, Couperus stierf in 1923, deze reis weer te mogen maken.
Er zijn nog plaatsen vrij…

Na de rondleiding bij Fonterutoli besloten we door te rijden naar Panzano om weer eens een kijkje te gaan nemen bij de ‘zingende slager’. Dit restaurant, of liever gezegd, de Antica Macelleria Cecchini, was wel open. Dario Cecchini zingt en declameert allang niet meer zoals ooit, maar zijn marketingformule is indrukwekkend! 
Het voordeel van rondreizen in januari is dat het rustig is, maar tot onze verbazing was het hier een drukte van jewelste! We waren de enige buitenlanders die, samen met veelal vrolijke èn vleesminnende Italianen, moesten wachten tot de klok van 13.00 u alvorens toegelaten te worden tot een van de vele ruimtes waar iedereen aan lange tafels geplaceerd werd. Iedere ruimte is voorzien van een grote houtoven waar de enorme lappen vlees bereid worden door in dezelfde kleding gestoken personeel met op de achterkant van hun polo de legendarische woorden ‘to beef ore not to beef’.
Op de placemats zie je een tekening van het rund met daarbij vermeld welk deel je eet en bovenaan staat de tekst, vrij naar Dante, ‘Lasciate ogni speranza, o voi che entrate, siete nelle mani di' macellaio' ...'Laat alle hoop varen, gij die hier binnentreedt, u bent nu in de handen van de slager' (Inferno 3, 9, laatste vers van het opschrift boven de Poort van de hel). Dario citeerde Dante altijd graag.
Zeker niet iets om vaak te doen, maar we hebben genoten…
Overigens gaat de roodbesnorde Dario Cecchini niet voorbij aan de ‘afkeer’ van vlees en kun je inmiddels ook een vegetarisch menu bestellen!

Nieuwsgierig geworden naar een van onze reizen of naar wat wij voor u ook kunnen organiseren in Italië, bel ons... een persoonlijk contact geniet nog altijd onze voorkeur!

Saluti solari

ce4e9773-008a-24ed-9d88-14f584802bb5-1720536855.jpeg