« FESTA!?»

Gepubliceerd op 01-08-2020

FESTA!?

Sì, ja, het feest gaat door!

Er zijn al heel wat feesten niet doorgegaan dit jaar, maar vandaag begint in Forlimpopoli het Festa Artusiana, zij het in ‘afgeslankte’ vorm vanwege Covid-19 en met inachtneming van alle daarbij behorende maatregelen… 

Zoals de burgemeester van dit stadje in de regione Emilia-Romagna, provinciaForlì-Cesena, Milena Garavini, aangaf in het voorwoord van het programma, zou het uitgerekend in het jaar dat het  200 jaar geleden is dat Artusi hier geboren is, ondenkbaar geweest zijn om dit niet te vieren, ook al omdat zijn geboortedag precies in deze week valt, namelijk op 4 augustus. 
Waarom onze aandacht voor dit feest?
De trouwe en aandachtige lezer van onze nieuwsbrieven weet dat we vaker over Artusi hebben geschreven en veel  aandacht hebben geschonken aan zijn meesterwerk La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (de wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten). De dummy van de vertaling van Pietha de Voogd en Mieke Geuzebroek voor uitgeverij Scepter werd in juni 1995 gepresenteerd ter gelegenheid van het afstuderen van de eerste lichting Italiaans aan de Vertalersopleiding in Maastricht (waar Liliane toen docent was), onder auspiciën van Libreria Bonardi. Helaas bestaan noch de sectie Italiaans, noch die heerlijke boekhandel niet meer. In november dat jaar verscheen het boek op de Nederlandse markt. 
In 2013 verscheen er bij uitgeverij Novecento een nieuwe uitgave.
Wat velen van onze lezers wellicht niet weten en wat enigszins onderbelicht is gebleven in alle nieuws over de Couperusreis van vorig jaar is dat overal waar wij gegeten hebben de koks van de diverse restaurants en accomodaties zich enthousiast hebben laten maken om ons de lievelingsgerechten voor te schotelen die Couperus en zijn vrouw Elisabeth Baud, als fervente ‘fans’ van Artusi, vaak aten als zij in Italië vertoefden. De inspiratie voor de Couperusreisvonden wij in het boek van Josė Buschman, Couperus Culinair, en dan uiteraard het gedeelte over la Bella. José zou ons dit jaar bij beide reizen hebben vergezeld en ons voorzien hebben van mooie verhalen.
Met name chef Nicola di Lorenzo van de Certosa di Pontignano was onvermoeibaar! De herinnering aan oa zijn pasticcio di maccheroni doet het water weer in de mond lopen…Hij verheugde zich samen met ons op een reprise dit jaar, notabene het jaar waarin Pellegrino Artusi’s tweehonderdste geboortedag herdacht wordt en hij al een mooi menu in gedachten had voor de cena op de verjaardag van Couperus (10 juni), inclusief verjaardagstaart!
Zoals we in de vorige nieuwsbrief al schreven, we hopen oprecht dat we volgend jaar inderdaad weer een mooie reis kunnen gaan maken in de voetsporen van Couperus èn Artusi!
Misschien dat we op enig moment in 2020 nog stil kunnen staan bij de bicentinario van Artusi, ergens in Nederland, met een mooie Artusiaanse maaltijd (zoals de Couperussen die hadden kunnen samenstellen!), al dan niet, zoals nu ook in Forlimpopoli, met inachtneming van il distanziamento sociale… !?
Wij zijn in ieder geval blij dat we weer in Italië zijn, want, vrij naar Couperus, wij voelen ons weer als Italianen die heel lang uit hun land zijn weg geweest….
Het is dus, ondanks alles, tòch weer feest!

PS mocht het idee van een feestelijke  Artusiaanse maaltijd u aanstaan, laat het ons weten!

 

877b797a-b6cf-40f2-a446-f97a1b6929b7-1720533165.jpg