« GIORNATE PARTICOLARI...»

Gepubliceerd op 08-02-2021

GIORNATE PARTICOLARI…
 
In Nederland ligt sneeuw en hier, in Toscane, regent het deze dagen weer na twee lentedagen die we ook nog eens in Firenze doorbrachten…heel bijzonder allemaal.
 
Een week geleden arriveerden we hier, negatief getest in Nederland, na een voorspoedige reis over, vooral in Italië, verlaten autostrade. Het was weer enorm wennen aan letterlijk overal de mascherine, zowel binnens-, als buitenshuis. Toscane is alweer een paar weken gialla en sinds afgelopen maandag geldt dat ook voor 16 andere regioni, zolang als het duurt…
Het risico bestaat namelijk dat aanstaande vrijdag Toscane weer oranje wordt, met name ivm een aantal brandhaarden die links en rechts weer opduiken.
Laat onverlet dat we de afgelopen dagen enorm genoten hebben van het mooie weer en het daarmee gepaard gaande aanbod van allerlei groenten en bloemen die duiden op de komst van de lente, zoals de jonge erwtjes (piselli), tuinbonen (fave) en artisjokken (carciofi) (dat wordt dus een heerlijk risotto-recept uit Artusi’s onvolprezen La  Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiar Bene) èn de eerste bloeiende mimosa!
Het was ook bijzonder om in  het straatbeeld veelvuldig de monopattini (con servizio di sharing) te zien. Inmiddels maken steeds meer Fiorentini  gebruik van deze elektrische step, maar wel met de sinds 1 februari verplichte helm op!
De reden voor de reis was een (nood)zakelijke, ook ons verblijf in Firenze, maar we  hebben ons bewust niet in het centrum van de stad  opgehouden. Gisteren logen de foto’s in de Repubblica er echter niet om en de kop Sole, pranzo fuori, shopping e voglia di un sabato “normale” liet niets aan duidelijkheid te wensen over…
Ook hier snakt iedereen naar gewoon weer een heerlijke normale zaterdag. Het centrum was dus overvol en de restaurants idem. De druk om deze ook ’s avonds weer open te stellen (nu alleen voor il pranzo) is groot, maar vooralsnog zullen i ristoranti nog wel gesloten blijven voor la cena.
 
Net zoals in Nederland heeft Italië sinds deze week ook een demissionair kabinet.
Op 3 februari heeft presidente Mattarella kopstuk Mario Draghi verzocht om een nieuwe regering te vormen. Aan hem de moeilijke taak een squadra (tecnica/politica) samen te stellen dat in deze moeilijke tijd de neuzen dezelfde kant weer op kan krijgen, in het belang van het land…
Het tijdschrift l’Espresso kopte gisteren met Mission (Im)possible voor deze man die door Mattarella gekozen is om de economische, sociale en Covid-noodtoestand het hoofd te gaan bieden.
We gaan het zien de komende tijd…
 
Ook hier zou normaal gesproken Il carnevale nakende zijn! Geen optochten, geen vieringen, maar gelukkig hebben de bakkers traditiegetrouw de heerlijke cenci e frittelle weer op de toonbank liggen.
 
In tegenstelling tot zaterdag was het gisteren een druilerige zondag en dat betekende ‘gewoon’ binnenblijven, met als verschil dat ik stapels Italiaanse kranten en tijdschriften om me heen had, met als bijlage oa twee essays van de hand van Umberto Eco, La Bellezza e La Bruttezza. 
Una domenica particolare dus…
 
Er gaan ongetwijfeld nog vele bijzondere dagen volgen hier.
Wordt vervolgd!
Geniet van de sneeuw- en ijspret in Nederland,
 
Un caro saluto toscano🍀🙏
 

358a7867-8f06-494c-86bf-25f6ea81a3a0-1720535484.jpeg