I PRIMI DI SETTEMBRE IN TOSCANA

I PRIMI DI SETTEMBRE IN TOSCANA

Het is weer september en sinds een paar dagen is de ergste hitte aan het verdwijnen!
Er valt weer een enkele bui, vaak vergezeld door onweer en veelal zeer lokaal…
De zomer was, net zoals het voorjaar, uitzonderlijk te noemen. Uitzonderlijk warm met, volgens de Repubblica van 30 augustus, maar liefst 32 tropische nachten (de temperatuur zakt niet onder 20 graden) in de stad Florence. Ook in Siena was dit het geval en viel er nauwelijks regen…De ironie wil echter dat uitgerekend op de avonden van de Palio, dwz op 2 juli en 16 augustus, de stad letterlijk overvallen werd door enorme wolkbreuken en dat daardoor beide Palio’s uitgesteld moesten worden! In juli zelfs twee keer en in augustus moest de Corteo Storico afgelast worden! 
Het is maar liefst 154 jaar geleden dat dit is voorgevallen!
Over uitzonderlijke zomers gesproken…

De zucht van verlichting is dan ook groot te noemen, zeker op de campagna, dat er nu wat regen valt, een ‘pioggia sana’, gezonde buien voor de wijn- en olijfgaarden! De druiven krijgen een laatste boost en de olijven kunnen dit water heeeeel goed gebruiken voor een groeispurt! Nu maar hopen dat er verder geen hagelbuien gaan vallen en dat het olijfvliegje wegblijft in de olijven…
We kijken dus uit naar de druivenpluk die op sommige plekken in Toscane al begonnen is, maar over een dikke week zullen de wijngaarden pas echt betreden worden door ladingen plukkers. Altijd een mooi gezicht, zeker als, de druiven eenmaal geplukt, de ranken beginnen te verkleuren.

Een stad als Firenze maakt zich weer op voor mooie evenementen en tentoonstellingen.
Palazzo Strozzi was na de mooie Kiefertentoonstelling even ‘leeg’, maar vanaf 27 september weer ‘gevuld’ met het imposante werk van de Amerikaanse Helen Frankenthaler wier werk op deze schaal tot nu toe nauwelijks tentoongesteld is in Italië.
In de tuin van Palazzo Corsini wordt van 13-15 september voor de 30e maal het Artigianato e Palazzo georganiseerd. Hier tref je de Fine Fleur van de (Florentijnse) ambachtslieden. Hopelijk heeft deze prachtige tuin de hitte goed doorstaan…
In ditzelfde Palazzo vindt van 28 september tot 6 oktober ook weer de Biennale Internazionale dell’Antiquariato di Firenze plaats.

En voor wie zich, na een bezoek aan de Pinacoteca Nazionale di Siena, verder wil verdiepen in de ‘Arte Senese’ uit het begin van de 15e eeuw is een bezoek aan Massa Marritima de moeite van de omweg waard!
Hier is nog tot 15 september de tentoonstelling ‘Il Sassetta e il suo tempo’  te bezoeken.

Als u in Toscana nog een vakantie-adresje zoekt in de maanden september en oktober, midden in de Chianti, maar ook dichtbij Siena en op slechts een dik uur rijden van Firenze, is dit tiny house voor twee personen in die periode te huur, minimaal voor twee overnachtingen.
Kijk voor verdere informatie hier.
 

Origineel weergeven